Om Sofia

sofiagulbakgrund

Sofia Thesaurus (fd Thelin) arbetar som sångare och låtskrivare i många olika sammanhang. Hon uppträder både som soloartist och med sitt band, skriver texter, låtar och musikteater, både för Sofia Thesaurus och beställningsverk åt andra.

2016-18 var intensiva år, i januari -16 var det urpremiär för Sofias visopera Allrakäraste Syster och samma månad releasefest för Sofia Thesaurus tredje album, Kärlekssång till alla bortgömda trosor.

recension releasekonsert

Nu 2019 arbetar Sofia med ett nytt album som släpps 2020, workshops och konsert om skogsträdgård för skola samt bygger en konsert med musik av sina älsklingslåtskrivare- Purcell och Mitchell!

Sofia Thelin Edgren är också musikpedagog och leder scenisk barnkör i Kirsebergskyrkan i Malmö, lunchkör på Malmö Stad,  flera andra körer samt driver sedan 2011 singer/songwriterskolan – Musikmakarskolan som hålls på Underverket, ett kreativt kontor där Sofia är medlem sedan december 2014.

https://www.facebook.com/underverket

DISKOGRAFI

Sluta Aldrig (2009)
Vintervatten och sommarsnö (2011)
Gå vilse hem (2012)
Kärlekssång till alla bortgömda trosor (2016)
utgivna på Karamell Records.

August och Alva, ett ridäventyr (2006)
Flygande tankar och toner (2013)
ABC- Alla Barnens Cabaré (2014)
Den Själviske Jätten (2014)

MUSIKTEATER

August och Alva- ett ridäventyr! (2006)
Den Helige Tomten från Myra (2009)
Vintervatten och sommarsnö – klimathot och klimathopp (2011)
Barfotabröderna, en klostermusikal (2013)
Den Själviske Jätten (2014)

SÅNGER

Made in Sweden, Dansstationen i Malmö (2009)
Stjärnorna finns här, mässmusik till Svenska Kyrkans handbok (2011)
Projektet Rösträtt!, Malmö Högskola (2012)
Flygande tankar och toner, skapande skola (2013)
ABC-Alla Barnens Cabaré (2014)

sagt om Sofia:

”Malmöartisten SofiaThelin vidgar singer-songwriter- ramen musikaliskt. Hon svänger sig elegant mellan bland annat visa, pop, jazz, reggae, fransk chanson och cirkustongångar, samtidigt som hon själv är konstant och konsekvent i sitt sätt att sjunga och skapa texter. Sångerna påminner på ett sätt om riktigt bra standup; poetiskt ljusöver vardagens möten och vanligheter.
”Alexander Agrell, Sydsvenskan feb 2016

http://www.ystadsallehanda.se/kultur-o-noje/feminism-blir-allmanmansklig/

’Helheten är som en fasettslipad ädelsten med många ytor på Malmöartisten Sofia Thelin Bands andra cd. Om själva stenen är svensk visa så kan en yta vara inspirerad av svensk folkmusik, en andra ryskt Vysotskij-inspirerad, en tredje gå i baktakt som i något grekiskt, en fjärde vara jazzig..’
Musiktidningen Lira

CV

För dig som vill veta mer …

Sofia Thelin tog sin slutexamen som sångare och musikpedagog från konservatoriet i Köpenhamn våren 2002. Betydande lärare har varit Ingrid Eksell i Stockholm, Jill Feldtman i Holland och Ann-Charlotte Carlén i Malmö. De sista åren har Sofia riktat in sig mer mot folkmusik, visa och jazz och har studerat för Malin Foxdal och Almaz Yebio.
Före konservatoriet studerade Sofia på Ljungskile Folkhögskolas musiklinje, på Kulturamas konservatorielinje i Stockholm, musikvetenskap vid Stockholms universitetet, samt italienska och sång i Florens under ett år. Lärare var då Susanna Rigacci.
Sofia har arbetat/arbetar i flera etablerade ensembler och körer såsom Ensemble Syd (Daniel Hansson), Danmarks Radiokör, Malmö operakör, renässansensemblen Musica Ficta under Bo Holtens ledning, Vox Scaniensis ( Peter Wallin,) Vox Nova, (Fredrik Malmberg)  samt Jacobs kammarkör (Gary Graden.)
Hon har arbetat som sångpedagog på Kulturskolan i Lund, ledare för körerna Mixtus Cantus och  Amici Cantantes i Malmö och varit sångcoach för dansföreställningen ”Made i Sweden” på Dansstationen, (www.dansstationen.nu) också den i Malmö.
Hon startade 2006 ensemblen Tinktur tillsammans med Ann-Christine Wesser Ingels och Fredrik Bock, med sceniska föreställningar för kyrkorummet med tidig musik, folkmusik och visor. Parallellt med sitt arbete som klassisk sångerska har Sofia Thelin hela tiden skrivit- poesi, texter och musik. 2006 komponerade och turnerade hon med sin första musikteater- August och Alva- och sedan 2010 har hon frilansat som låtskrivare och sångare främst inom visa/singersong.

anna och sofia