Om Sofia

sofiagulbakgrund

 

”Malmöartisten SofiaThelin vidgar singer-songwriter- ramen musikaliskt. Hon svänger sig elegant mellan bland annat visa, pop, jazz, reggae, fransk chanson och cirkustongångar, samtidigt som hon själv är konstant och konsekvent i sitt sätt att sjunga och skapa texter. Sångerna påminner på ett sätt om riktigt bra standup; poetiskt ljusöver vardagens möten och vanligheter.
”Alexander Agrell, Sydsvenskan feb 2016

http://www.ystadsallehanda.se/kultur-o-noje/feminism-blir-allmanmansklig/

’Helheten är som en fasettslipad ädelsten med många ytor på Malmöartisten Sofia Thelin Bands andra cd. Om själva stenen är svensk visa så kan en yta vara inspirerad av svensk folkmusik, en andra ryskt Vysotskij-inspirerad, en tredje gå i baktakt som i något grekiskt, en fjärde vara jazzig..’
Musiktidningen Lira

Sofia Thelin arbetar som sångare och låtskrivare i många olika sammanhang. Hon uppträder både som soloartist och med sitt band, skriver texter, låtar och musikteaterföreställningar, både för Sofia Thelin Band och beställningsverk åt andra.

2016 var ett intensivt år, i januari var det urpremiär för Sofias folkmusikaliska visopera Allrakäraste Syster och samma månad releasefest för Sofia Thelin Bands tredje album, Kärlekssång till alla bortgömda trosor. 

recension releasekonsert

Allrakäraste Syster skrevs över boken Allrakäraste Syster av Astrid Lindgren vilken Sofia fått rättigheterna till av Saltkråkan AB. Detta är Sofias dröm-uppsättning där hon blandar det hon älskar mest- visa, folkmusik, barnröster, nycirkus och ljusprojektioner. Och inte minst är det en en viktig berättelse om ensamhet och om hur fantasins kraft räddar oss från den. Ola Hörling regisserar! Det blir fler föreställningar från september månad och framåt, bl a på Palladium i Malmö.

Albumet”Kärlekssång till alla bortgömda trosor” är ett feministiskt album med helt nya låtar om puberteten, om att våga vara i sin kropp och våga älska. Release-kalaset hölls 30 jan 2016 på Viktoriateatern i Malmö, och fler spelningar kommer löpande, se spelschema!

Sofia Thelin är också musikpedagog och leder scenisk barnkör i Kirsebergskyrkan i Malmö och driver sedan 2011 en singer/songwriterskola – Musikmakarskolan som hålls på Underverket, ett kreativt kontor där Sofia är medlem sedan december 2014.

https://www.facebook.com/underverket

DISKOGRAFI

Sluta Aldrig (2009)
Vintervatten och sommarsnö (2011)
Gå vilse hem (2012)
Kärlekssång till alla bortgömda trosor (2016)
utgivna på Karamell Records.

August och Alva, ett ridäventyr (2006)
Flygande tankar och toner (2013)
ABC- Alla Barnens Cabaré (2014)
Den Själviske Jätten (2014)

MUSIKTEATER

August och Alva- ett ridäventyr! (2006)
Den Helige Tomten från Myra (2009)
Vintervatten och sommarsnö – klimathot och klimathopp (2011)
Barfotabröderna, en klostermusikal (2013)
Den Själviske Jätten (2014)

SÅNGER

Made in Sweden, Dansstationen i Malmö (2009)
Stjärnorna finns här, mässmusik till Svenska Kyrkans handbok (2011)
Projektet Rösträtt!, Malmö Högskola (2012)
Flygande tankar och toner, skapande skola (2013)
ABC-Alla Barnens Cabaré (2014)

CV

För dig som vill veta mer …

Sofia Thelin tog sin slutexamen som sångare och musikpedagog från konservatoriet i Köpenhamn våren 2002. Betydande lärare har varit Ingrid Eksell i Stockholm, Jill Feldtman i Holland och Ann-Charlotte Carlén i Malmö. De sista åren har Sofia riktat in sig mer mot folkmusik, visa och jazz och har studerat för Malin Foxdal och Almaz Yebio.
Före konservatoriet studerade Sofia på Ljungskile Folkhögskolas musiklinje, på Kulturamas konservatorielinje i Stockholm, musikvetenskap vid Stockholms universitetet, samt italienska och sång i Florens under ett år. Lärare var då Susanna Rigacci.
Sofia har arbetat/arbetar i flera etablerade ensembler och körer såsom Ensemble Syd (Daniel Hansson), Danmarks Radiokör, Malmö operakör, renässansensemblen Musica Ficta under Bo Holtens ledning, Vox Scaniensis ( Peter Wallin,) Vox Nova, (Fredrik Malmberg)  samt Jacobs kammarkör (Gary Graden.)
Hon har arbetat som sångpedagog på Kulturskolan i Lund, ledare för körerna Mixtus Cantus och  Amici Cantantes i Malmö och varit sångcoach för dansföreställningen ”Made i Sweden” på Dansstationen, (www.dansstationen.nu) också den i Malmö.
Hon startade 2006 ensemblen Tinktur tillsammans med Ann-Christine Wesser Ingels och Fredrik Bock, med sceniska föreställningar för kyrkorummet med tidig musik, folkmusik och visor. Parallellt med sitt arbete som klassisk sångerska har Sofia Thelin hela tiden skrivit- poesi, texter och musik. 2006 komponerade och turnerade hon med sin första musikteater- August och Alva- och sedan 2010 har hon frilansat som låtskrivare och sångare främst inom visa/singersong.

anna och sofia